5 zabavnih zadataka za razvoj grafomotorike

Roditelji se često s pojmom grafomotorika susreću neposredno prije upisa djeteta u školu. Djeca rješavaju razne radne listiće i usavršavaju ovu vještinu koja je jedna od preduvjeta za upis u školu. Ali razvoj ove kompleksne motoričke vještine počinje puno ranije, već sa 18 mjeseci.  

Što je uopće grafomotorika?

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanje slova te obuhvaća: finu motoriku šake, vizualnu percepciju, okulomotornu koordinaciju te glasovnu analizu i sintezu. 

U ranom djetinjstvu počinje razvoj fine motorike kojoj prethodi razvoj grube motorike, a nastavljaju se razvijati i druge vještine kao što su vizualna percepcija, kognitivno sazrijevanje, usvajanje pravilnog držanja olovke i ispravno sjedenje za stolom te se stvaraju preduvjeti za razvoj grafomotorike.

Što kada dijete ne pokazuje interes za olovkom?

Svako dijete je drugačije. Kao i u svakom području razvoja, neke će stvari usvojiti prije, a neke kasnije. Mnoga će djeca rano pokazati interes za aktivnosti s olovkom, dok će kod određenog broja djece trebati potaknuti interes kroz igre i zadatke koji će na zabavan način razviti zanimanje za šaranje, crtanje i pisanje. Važno je kontinuirano pratiti i poticati djetetov razvoj. 

Vrlo je poželjno i kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje, samostalno hranjenje, kopčanje gumbića, vezanje vezica, otvaranje i zatvaranje čepova, listanje knjige poticati dijete da sve što može i želi napravi samo, a da se roditelji uključe iznimno kada dijete ne može samo svladati zadatak ili kada zadatak izvodi pogrešno. 

Pripremite se za rad s djecom

Složenost zadataka potrebno je prilagoditi dobi djeteta. Ne bi smjeli biti prezahtjevni, već bi im se dijete trebalo veseliti. Svaki zadatak djetetu moramo jasno i jednostavno objasniti, te ga tokom rješavanja često ohrabrivati i poticati. Kada je potrebno, pomognite mu, ali nemojte riješavati zadatke umjesto njega. Pratite dječju motiviranost, ako dijete pokazuje otpor, napravite pauzu i nastavite kasnije.

5 zadataka koji će potaknuti djecu na crtanje i pisanje

  1. Povlačenje prstićem po zadanoj liniji

Stavite dva magnetića bliskih pojmova (npr. raketa i astronaut ili vila i čarobni štapić) i spojite ih zakrivljenom ili razlomljenom linijom, a neka ju dijete s prstićem prati od jednog do drugog magnetića.

Vježbe za razvoj grafomotorike
Povlačenje prstićem po zadanoj linij
  1. Kopiraj uzorak

Nacrtajte nekoliko redaka i stupaca s točkicama, a par točkica spojite s crtama koje mogu ići vodoravno, dijagonalno i okomito. Identičan raspored točkica nacrtajte na dnu stranice, a dijete mora spojiti točkice na isti način kako je prikazano na gornjem primjeru.

Vježbe za razvoj grafomotorike
Spajanje točkica prema zadanom uzorku
  1. Crtanje prstićima

Cijelu zelenu stranicu obojite kredom. Uzmite posudicu s vodom. Dijete može smočiti prstić i prelaziti po obojanoj stranici i tako crtati crtež.

Vježbe za razvoj grafomotorike
Crtanje prstićima
  1. Povlačenje linija

Postavite magnetiće sličnih pojmova i povežite ih isprekidanim zakrivljenim ili razlomljenim linijama. Dijete će spojiti isprekidanu liniju i tako nacrtati zadanu liniju. 

Vježbe za razvoj grafomotorike
Spajanje magnetića linijama
  1. Geometrijski likovi

Izdvojite magnetiće s geometrijskim likovima, a dijete ih mora nacrtati. Mlađoj djeci možemo olakšati zadatak i nacrtati točke koje će spojiti linijama i nacrtati zadani oblik. Za kraj, geometrijske likove dijete može obojati.

Vježbe za razvoj grafomotorike
Crtanje geometrijskih likova

I na kraju…

Ovim vježbama djeca uz grafomotoriku razvijaju koncentraciju, pažnju i motivaciju. Razvoju grafomotorike, ali i drugih vještina pridonjet će i česti boravak na otvorenom ili u prirodi, aktivno sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima i što kraći i ograničeni boravak pred ekranima.

One thought on “5 zabavnih zadataka za razvoj grafomotorike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.