5 zabavnih zadataka za razvoj grafomotorike

 

Roditelji se često s pojmom grafomotorika susreću neposredno prije upisa djeteta u školu. Djeca rješavaju razne radne listiće i usavršavaju ovu vještinu koja je jedna od preduvjeta za upis u školu. Ali razvoj ove kompleksne motoričke vještine počinje puno ranije, već sa 18 mjeseci.  

Što je uopće grafomotorika?

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanje slova te obuhvaća: finu motoriku šake, vizualnu percepciju, okulomotornu koordinaciju te glasovnu analizu i sintezu. 

U ranom djetinjstvu počinje razvoj fine motorike kojoj prethodi razvoj grube motorike, a nastavljaju se razvijati i druge vještine kao što su vizualna percepcija, kognitivno sazrijevanje, usvajanje pravilnog držanja olovke i ispravno sjedenje za stolom te se stvaraju preduvjeti za razvoj grafomotorike.

Što kada dijete ne pokazuje interes za olovkom?

Svako dijete je drugačije. Kao i u svakom području razvoja, neke će stvari usvojiti prije, a neke kasnije. Mnoga će djeca rano pokazati interes za aktivnosti s olovkom, dok će kod određenog broja djece trebati potaknuti interes kroz igre i zadatke koji će na zabavan način razviti zanimanje za šaranje, crtanje i pisanje. Važno je kontinuirano pratiti i poticati djetetov razvoj. 

Vrlo je poželjno i kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje, samostalno hranjenje, kopčanje gumbića, vezanje vezica, otvaranje i zatvaranje čepova, listanje knjige poticati dijete da sve što može i želi napravi samo, a da se roditelji uključe iznimno kada dijete ne može samo svladati zadatak ili kada zadatak izvodi pogrešno. 

Pripremite se za rad s djecom

Složenost zadataka potrebno je prilagoditi dobi djeteta. Ne bi smjeli biti prezahtjevni, već bi im se dijete trebalo veseliti. Svaki zadatak djetetu moramo jasno i jednostavno objasniti, te ga tokom rješavanja često ohrabrivati i poticati. Kada je potrebno, pomognite mu, ali nemojte riješavati zadatke umjesto njega. Pratite dječju motiviranost, ako dijete pokazuje otpor, napravite pauzu i nastavite kasnije.

5 zadataka koji će potaknuti djecu na crtanje i pisanje

  1. Povlačenje prstićem po zadanoj liniji

Stavite dva magnetića bliskih pojmova (npr. raketa i astronaut ili vila i čarobni štapić) i spojite ih zakrivljenom ili razlomljenom linijom, a neka ju dijete s prstićem prati od jednog do drugog magnetića.

  1. Kopiraj uzorak

Nacrtajte nekoliko redaka i stupaca s točkicama, a par točkica spojite s crtama koje mogu ići vodoravno, dijagonalno i okomito. Identičan raspored točkica nacrtajte na dnu stranice, a dijete mora spojiti točkice na isti način kako je prikazano na gornjem primjeru.

  1. Crtanje prstićima

Cijelu zelenu stranicu obojite kredom. Uzmite posudicu s vodom. Dijete može smočiti prstić i prelaziti po obojanoj stranici i tako crtati crtež.

  1. Povlačenje linija

Postavite magnetiće sličnih pojmova i povežite ih isprekidanim zakrivljenim ili razlomljenim linijama. Dijete će spojiti isprekidanu liniju i tako nacrtati zadanu liniju. 

  1. Geometrijski likovi

Izdvojite magnetiće s geometrijskim likovima, a dijete ih mora nacrtati. Mlađoj djeci možemo olakšati zadatak i nacrtati točke koje će spojiti linijama i nacrtati zadani oblik. Za kraj, geometrijske likove dijete može obojati.

I na kraju…

Ovim vježbama djeca uz grafomotoriku razvijaju koncentraciju, pažnju i motivaciju. Razvoju grafomotorike, ali i drugih vještina pridonjet će i česti boravak na otvorenom ili u prirodi, aktivno sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima i što kraći i ograničeni boravak pred ekranima.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.